Będąc zagranicą zawsze warto spróbować regionalnych potraw. Ja nigdy nie ograniczam się do barów szybkiej obsługi, lub własnych konserw. W Chorwacji zasmakowałam także w regionalnej kuchni. Jest ona bardzo różnorodna i każdy znajdzie tu coś dla siebie. Innego jedzenia, skosztujesz w Zagrzebiu, a innego przy wybrzeżu. To nie tylko kojarzone z krajami śródziemnomorskimi owoce morza i oliwki.
To parę potraw, wartych uwagi:
- Dorada sa žara - bardzo smaczna, śródziemnomorska ryba z grilla. (ma mało ości)
- Štrukli - zawijane ciasto z serem.
- Burek - naleśnikowe ciasto przekładane serem lub mięsem, podobne do Štrukli.
- Paški sir - ser owczy, wyrabiany na wyspie Pag. (twardy,słony)
- Fiš paprikaš - gulasz rybny, często podawany z (wyrabianymi tradycyjnie ręcznie) kluskami zwanymi rezanci. (pikantny)
- Pasticada - wołowy gulasz podawany z winem Prošek.
- Owoce morza: sałatka z ośmiornicy (bardzo sycąca), małże, kalmary, raki, krewetki langusty, homary i wiele innych . Warto spróbować chodź jednego z tych przysmaków. Polecam restauracje w Dubrowniku (przy porcie) Locanda Peskaria. (duże porcje, smacznie, menu po polsku) Bardzo dobrą potrawą z owoców morza jest czarne risotto, zrobione z mięsa kałamarnicy.
- Pršut - suszona, słona szynka, często podawana jako przestawka.
- Pieczona papryka - to idealna zimna przekąska. Chorwaci wykorzystują do tej potrawy gatunek - parpika roga, - o długich i mięsistych owocach. Upieczoną, wystudzoną paprykę (bez skóry) zalewają oliwą z oliwek z dodatkiem octu jabłkowego.
kalmary,krewetki,ośmiornice |
arbuz + melon = moje ulubione |
- Miód Na chorwackich bazarach można znaleźć duży wybór miodów z różnych roślin i ziół: kwiatowy, lipowy, kasztanowy - z kasztana jadalnego oczywiście, z szałwii, z rozmarynu, lawendowy i z kwiatów cytrusów.
- Dżem figowy Mają trzy rodzaje zwykły, z kakao, z pomarańczą. Chorwackie marmolady są inne od polskich tzn. w większości twarde i słodsze.
- Oliwa z oliwek Dodatek do niemal każdej potrawy. Smaczna i zdrowa. Jakie ma właściwości? Z pośród wielu: obniża poziom złego cholesterolu, jest przyjazna dla serca, wspomaga odchudzanie, obniża ryzyko cukrzycy i obniża ciśnienie krwi.
Lubię od czasu do czasu spróbować lokalnej kuchni będąc w danym państwie. Z kuchnią chorwacką nigdy do czynienia nie miałam, ale ciekawie brzmi dla mnie Štrukli i jestem ciekawa jak smakuje. Chętnie skusiłabym się również na jakieś owoce morza, ponieważ jak na razie lista spróbowanych przeze mnie jest zdecydowanie uboga, a wiadomo że takie świeżo złowione smakołyki smakują lepiej niż kupowane mrożonki z którymi miałam do czynienia ;)
OdpowiedzUsuńKuchnia śródziemnomorska jest dla mnie najsmaczniejsza ze wszystkich.
OdpowiedzUsuńTe dania które opisałaś zapowiadają się smakowicie i chętnie spróbowałabym wielu z nich, ale może z tym poczekam do czasu wyjazdu do Chorwacji ;)
Zgadzam się z tą wypowiedzią :D
Usuń